Marijke Groeneveld

Fotografie, Willem de Kooning, 2013

Beetje bij beetje komt Marijke dichter bij haar einddoel. ‘Meet my dad. My real dad.’ is haar antwoord op alle vragen. Dit is hem: deze oer-Hollandse spierwitte man. 

 
 

Fotograaf en vormgever Marijke Groeneveld kent haar biologische vader niet. Ze groeit op als enige niet blanke in haar gezin. Telkens weer moet zij antwoord geven op de vragen die dit oproept. Haar huidskleur lijkt een vrijbrief te zijn voor mensen om zonder filter persoonlijke vragen te stellen. Het maakt een zoektocht naar haar vader, naar haar achtergrond, bijna noodzakelijk.

Hoe ziet haar vader eruit? Welke karaktereigenschappen bezit hij? Is hij lief, een held, of juist verzorgend en staat hij altijd voor iedereen klaar? Marijke denkt al haar hele leven na over deze vragen. Marijke wil graag een vader die stoer is. Haar blanke vader, de man die haar heeft opgevoed, is dat in haar ogen niet. Dus begint ze de speurtocht naar haar onbekende biologische vader en haar Antilliaanse roots. Het is haar manier om te reageren op al die terugkerende blikken en vragen. Misschien is het ook wel een manier om het gevoel van er niet helemaal bij horen, altijd het buitenbeentje zijn, te verdrijven.

Dit proces naar het einddoel noemt ze ‘My Sugar/Daddy’. Een obsessieve zoektocht zonder angst met een duidelijk doel voor ogen. Op de West-Kruiskade, in haar eigen stad Rotterdam, fotografeert Marijke onbekende donkere mannen met haar telefoon. Ze haalt de foto’s door apps als ‘Face Reading Booth’ en ‘Beauty Contest’ om hen via hun aura’s, gelaatstrekken of horoscopen beter te leren kennen.

Ze gaat naar Surinaamse buurthuizen waar mensen vragen naar haar familienaam en refereren aan een geschiedenis die ze niet kent. Ze bezoekt toko’s waar het aanbod een mengelmoes is van diverse culturen, een assortiment zonder grenzen. Marijke zet Kònkòmbers, Baka Bana en Fluff Aardbei als unieke, waardevolle stukken op een voetstuk, omringd door nog zoetere kleuren, vormen en prijsstickers. Ze ziet haar foto’s als experimenten: collages die juist door hun kitsch, lelijkheid en referenties aan reclames, opeens perfect zijn. Weer andere donkere mannen poseren voor haar camera, bij haar thuis, zo van de straat, hun t-shirts hangt ze in de kast. Met exotische producten in de hand kijken de mannen je recht aan. Likkend, glurend en slurpend. Zit hij er bij?

Beetje bij beetje komt Marijke dichter bij haar einddoel. ‘Meet my dad. My real dad.’ is haar antwoord op alle vragen. Dit is hem: deze oer-Hollandse spierwitte man. Hij zit onhandig op een laag krukje voor een rommelig laken in een geïmproviseerde studio. Hij is naakt, maar kent geen gêne. Deze man doet alles wat zijn dochter hem vraagt. Glimmend en schitterend geniet hij van zijn haring. Dit is Marijke Groeneveld ten voeten uit: stoer, zonder angst, vol overgave en trouw. Dat heeft ze niet van een vreemde.

 
Meet my dad. My real dad. © Marijke Groeneveld, 2014

Meet my dad. My real dad. © Marijke Groeneveld, 2014

Specificaties print

silkprint, 50x70 cm
€75,-, editie van 30