5x een pot met goud

various artists © Beelddragers

various artists © Beelddragers

De regenboog staat bekend om haar fascinerende kleurenspectrum. Maar een regenboog is veel meer dan dat. Het is een herberg van verschillende betekenissen. Zo kan het symbool staan voor gays, voor vrolijkheid en open-mindedness. Maar een regenboog kan ook een belofte uitbeelden. 

Een regenboog belooft betere tijden. En een pot goud en wat troetelbeertjes als je het einde ervan vindt. Een combinatie van al deze factoren heeft ervoor gezorgd dat de regenboog, een mix van de regenboogkleuren of een abstracte versie van de regenboog een vaak terugkerend thema is in de kunst.

Ik neem je mee naar het einde van de regenboog en laat vijf kunstenaars zien die net zoals onze monthlymaker Roxanne Dekker het gegeven van de regenboog hebben gebruikt en er een eigen draai aan hebben gegeven.

Jonathan Whitfill gebruikt gevonden boeken, groepeert ze in een cirkel zodat de binnenkanten samen een regenboog vormen. Illustratrice Deanne Cheuk gebruikt het gegeven van de regenboog als contrast tegen het overwegend zwarte winterse beeld dat zij neerzet.

Illustrator Marc Johns gelooft allang niet meer in het verhaal met de pot met goud, maar des te meer in zijn eigen tekeningen. Het vaak herhaalde LOVE sculptuur van Robert Indiana, nu uitgevoerd in een waaier van regenboogkleuren met waterverf. Kunstenaar onbekend. Als laatste de vintage foto van een gezinnetje, bewerkt door Londense kunstenares Julie Cockburn die met haar geborduurde regenboogvormen nieuw leven in het groepsportret blaast.

Vijf verschillende kunstenaars, vijf keer een regenboog en dit is pas het puntje van de ijsberg. Ik zeg het je, de regenboog is here to stay.

- Tjade