Infinite Symmetry

Eén van de bekendste tekeningen, zoniet dé bekendste tekening, van Leonardo da Vinci is die van een Vitruviusman. Het is een tekening van een mens met de door Vitruvius opgestelde conventies voor lichaamsverhoudingen. Hierin wordt onder andere aangegeven dat een handpalm de breedte van vier vingers heeft, de lengte van uitgestrekte armen gelijk is aan zijn algehele lengte en de afstand van de haargrens tot de onderkant van de kin 1/10 is van de lengte van de man. Deze 'perfecte' Vitruviusman vormt het uitgangspunt van de afstudeerfilm van fotograaf David Joosten (fotografie, KABK 2012). In tegenstelling tot het werk van X10 #4 David Laport, waar ongemak en imperfectie een grote rol spelen, richt Joosten zich in zijn video vooral op het vinden van perfectie; de ultieme schoonheid. Symmetrie is hiervoor zijn weapon of choice. 

De aloude tekening van de Vetruviusman van Da Vinci is vertaald naar een hedendaagse, modische film waarin dezelfde wiskundige exactheid ten grondslag ligt. Wat volgt is een interessant beeld waarin de persoonlijke fascinatie van Joosten voor symmetrie, houding, beweging en ritme een reflectie weergeeft van de rol van symmetrie op schoonheid. Wanneer is iemand perfect te noemen? We weten allemaal dat een symmetrisch gezicht over het algemeen als mooier wordt ervaren, maar wanneer kunnen we echt spreken van alles overstijgende perfectie? Joosten is op zoek gegaan. Of hij het gevonden heeft? Oordeel zelf en ga naar de KABK Eindexamen expo 2012, nog te zien tot en met 7 juli.