Of Sound and Vision

Voor de uit LA afkomstige Alex Cherry is muziek bijna altijd het beginpunt van zijn werk. Op zijn website ofsoundandvision.com benoemt hij de nummers waar hij zijn inspiratie vandaan haalt. Van grote namen als Depeche Mode of Radiohead tot minder bekende bands als Converge. In sommige van zijn werken is duidelijk te zien welk deel van een nummer Cherry inspireerde, maar vaak genoeg ook niet.

Het werk Bloody Sunday (2012) dat hij maakte als inspiratie op het nummer Sunday Bloody Sunday van U2 uit 1983 bijvoorbeeld, is een eigentijdse interpretatie. We zien geen sporen van de Noord-Ierse burgeroorlog, waar het nummer over gaat. Daarvoor in de plaats zien we een Afrikaans kindergezichtje. De rode achtergrond geeft een hint naar geweld, waar de driehoek vraagtekens kan oproepen.

Bloody Sunday © Alex Cherry, 2012

Bloody Sunday © Alex Cherry, 2012

De vertaling van Cherry naar hedendaagse onderwerpen, in dit geval de beruchte verzetsleider Kony uit Oeganda, maakt dat zijn werk meer is dan alleen een schets van wat er in een songtekst staat beschreven. Hij weet het op zijn eigen manier te vertalen naar kunstwerken die ook nog eens interessant zijn om naar te kijken.

In This must be the Place maakte onze Monthlymaker Roxanne Dekker een eigen interpretatie van een nummer van de Talking Heads. Waar Cherry vaak figuratief te werk gaat, zijn de werken van Dekker abstracter en intuïtiever. Dat maakt haar werk persoonlijk en vrij voor een eigen opvatting van de kijker. Juist dit gegeven maakt niet alleen het werk spannend, maar geeft het nummer ook meer smaak.