Zeg het met een kaartje

Collecting Turf from the Bog © John Hinde

Collecting Turf from the Bog © John Hinde

Ik word er nog steeds erg blij van: een kaart krijgen met de post. Een fysieke, papieren kaart waarbij je oma, vriendin of tante de moeite heeft genomen een kaart uit te zoeken uit een vaak onooglijk aanbod. Kleurige bloemenzee hier, berg vol romantische harten daar of de altijd goede katten/honden kaarten die je met hun puppyogen smekend tegemoet glimmen. Maar ik koop ze toch, al is het soms met tegenzin. Maar er zijn niet alleen maar lelijke ansichtkaarten. Vroeger, toen alles beter was, werd er nog veel moeite gedaan om een bijzondere kaart te maken. Eén van de bekendste ansichtkaartmakers was John Hinde (1916-1997), een Engelse fotograaf die met zijn revolutionaire kleurenfotografie de ansichtkaart voor altijd veranderd heeft. Hinde begon met het vastleggen van het Ierse platteland, in die tijd een populaire bestemming voor toeristen. Terwijl andere fotografen kozen voor zwart-wit afdrukken om het romantische karakter van Ierland vast te leggen, koos Hinde voor kleur.

 

Veel kleur. Wel wilde hij ook hetzelfde romantische effect creeren met zijn foto’s om de fantasie van zijn publiek te prikkelen. Dit deed hij door Ierse stereotypen flink te benutten. Zijn kaarten staan vol met ezels, roodharige kinderen en het weids uitgestrekte, roerige Ierse landschap. Hiermee werd hij een van de bekendste ansichtkaartfotografen aller tijden. Zijn werk wordt veel verzameld, geëxposeerd en tegen hoge bedragen verkocht. Op Foto Kopie zien we de lievelingskaart van Anne-Pauline van Un Demi. Zij verzamelt al haar hele leven beelden van anderen. Veel oude kaarten, beschreven en bedoeld voor onbekenden. Ik weet niet of ze ook fan is van John Hinde’s werk, maar door haar keuze kijk ik wel anders naar de kaarten die op mijn deurmat vallen. Cheesy landschappen en belachelijk schattige poesen worden over vijftig jaar misschien wel heel anders gewaardeerd.

Bekijk de fantasche collectie van John Hinde op zijn website: 
http://www.johnhindecollection.com/index.html

- Eva