Upload Identiteit - Eef Hilgers

Welke rol speelt het internet bij de manier waarop jij jouw identiteit vormgeeft? Dit is de vraag die Beelddragers onderzoekt met de drie gekozen videowerken in Upload Identiteit. Met één klik op de knop geeft het internet ons toegang tot een eindeloze stroom aan beeld, tekst, meningen en filmpjes. Met één klik op de knop voegen wij zelf content toe aan dit massale digitale archief. Het internet heeft veel veranderd in de manier waarop we onszelf zien, profileren en uiten. Kunnen die vakantiefoto’s nou net wel of net niet? En is die profielfoto wel vrolijk genoeg? We creëren een beeld van de ‘ander’ aan de hand van beelden die we via het internet tot ons nemen. Hierbij is het soms lastig onderscheid te maken tussen fictie en non-fictie, realiteit of virtualiteit. Hierdoor zijn we anders gaan denken over thema’s als schoonheid, (zelf)censuur en communicatie. Met Upload Identiteit geeft Beelddragers een inkijkje in de manier waarop verschillende personages gebruik maken van het internet en hoe zij zichzelf online profileren. Uw Identiteit wordt nu upgeload, nog 20% te gaan. 

Voor de korte documentaire Een meisje, jij weet zelf deed Eef Hilgers een jaar lang onderzoek naar de belevingswereld van tienermeisjes op YouTube. In de film volgt ze de dertienjarige Maria, op YouTube beter bekend als Happynudge.

YouTube is voor Maria een tweede wereld, waarbinnen ze met andere meisjes communiceert via Q&A’s, Shoplogs, Music Videos en Video Blogs. Maria ziet sommigen van haar mede-bloggers als haar vrienden, al heeft ze hen nog nooit ontmoet. Ze besteedt zo’n 2 uur per dag op YouTube en upload gemiddeld 3 filmpjes per week. Uit reacties op Maria’s filmpjes en bijdragen van anderen op haar eigen YouTube kanaal ontstaat een beeld van het online leven dat ze leidt. De film zet aan tot nadenken over de invloed van het internet op de ontwikkeling van identiteit onder jongeren. Hilgers geeft met deze documentaire een frisse blik op de online wereld van YouTubers, zonder deze te veroordelen.

Eef Hilgers studeerde in 2012 af aan het AKV St. Joost in Breda. Met haar afstudeerfilm Een meisje, jij weet zelf won Hilgers de TENT Academy award. De documentaire draaide op het IDFA 2012 en werd o.a. genomineerd voor Dioraphte Award op het Nederlands Film Festival.

Voor meer beelden zie Facebook:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.527016934051107.1073741833.151...

Een meisje, jij weet zelf © Eef Hilgers

Een meisje, jij weet zelf © Eef Hilgers