SSBA Salon Beeldblog No. 6

Moonbeams and Wonderjoints © Father Futureback, 2013

Moonbeams and Wonderjoints © Father Futureback, 2013

De illustraties van Father Futureback (Boris de Vries) ontstaan vooral in zijn hoofd. Hij wordt constant gevoed met nieuwe ideeën en nieuwe indrukken. Uit deze impulsen filtert hij interessante elementen, die hij vervolgens combineert tot een logisch geheel.

Althans, logisch voor hem ja. Want eigenlijk is het vaak een wanlogica. Een combinatie van factoren, die normaal gesproken niet zo snel met elkaar in verband worden gebracht. Zo ook bij dit beeld (Moonbeams And Wonderjoints, 2013) dat hij maakte voor Beelddragers. Hierin maakt hij een combinatie van elementen tussen de Amerikaanse componist, zanger en gitarist Harry Nilsson (bekend van o.a. 'everybody’s talking') en de Amerikaanse acteur Curtis Armstrong (vooral bekend van zijn rol als Booger in 'Revenge of the Nerds')

De Vries is erachter gekomen dat Armstrong een autoriteit is op het gebied van Harry Nilsson’s muziek. Genoeg fascinatie voor hem om te beginnen aan een nieuwe tekening.

Futureback tekent de eerste opzet van zijn illustratie met potlood. Hij scant de verschillende elementen in en als zij eenmaal samen op papier staan, zet hij de lijnen met Oost-Indische inkt en kleurt hij deze in met guache en ecoline. De wervelwind aan elementen (een mix van verwijzingen naar Nisson’s nummers en props uit 'Revenge of the Nerds') lijkt misschien in eerste instantie onsamenhangend. Maar wanneer je blijft kijken en mee gaat in de beeldtaal van Father Futureback, een speelse en klare lijn die met veel humor is aangebracht, ontdek je steeds weer nieuwe dingen. Zo ontstaan beetje bij beetje de intrigerende beeldverhalen van Father Futureback.

Lees de hele beeldblog hier: http://ssba-salon.nl/#!/visual-art/beelddragers-father-futureback