Awkward Turtle

filmstill uit Home 3 © Olaf Breuning

filmstill uit Home 3 © Olaf Breuning

Het was een aantal jaar geleden in het Tijdelijke Stedelijk. Ik zag daar het werk van Olaf Breuning en raakte erdoor geïntrigeerd. Breunings werk dwingt dat af, het laat je niet snel los. Omdat hij je raakt daar waar het zeer zit. In september dit jaar is het derde deel van zijn filmserie Home uitgekomen. Dit deel gaat over zijn woonplaats New York, in Breunings eigen woorden ‘een hommage’ aan de stad. We zien toeristische clichés voorbijkomen, die op een verontrustende en vooral confronterende manier aan de kijker worden meegedeeld. Denk een stretched Hummer rijdend door iconisch midtown met daarin halfnaakte (dwerg)strippers. Door Breunings ‘homevideo’ stijl van filmen komt hij nader tot jou als kijker en confronteert hij de kijker met eigen aannames. Eerst denk je dat alles een grote grap is; onhandig gefilmd, hijzelf rommelig en onvast in beeld.

Maar het tegendeel blijkt het geval. Juist door Breunings ‘homevideo’ stijl van filmen, komt de boodschap binnen en confronteert hij de kijker met eigen aannames. En aannames, die hebben we nou allemaal, of laat ik voor mezelf spreken, ik heb vooroordelen. Of die nou zoals bij Pose 1/2 van Anne Huijnen gaan over oude mensen of zoals bij de video Home 2 over Afrikaanse primitieve culturen, dat maakt dan even niet uit. De video’s van Breuning zetten je aan het denken en scheppen gelijk de mogelijkheid om je vooroordelen bij te stellen. Want vooroordelen of niet, bijstellen kan altijd. Zo ben ik dan ook wel weer.

Bekijk hier Home 2: http://vimeo.com/3972488

- Eva