[In]dividu - Teun Vonk

Wat vormt jou als individu? De stad, je baan, vrienden, familie, kinderen of collega’s, je sportclub of geliefde. De verhouding tot je omgeving bepaalt, bewust of onbewust, hoe we onszelf en ons leven ervaren. Maar wie zijn eigenlijk de mensen om ons heen? Wat gebeurt er achter de façades van gebouwen en in de hoofden van de ander?

Beelddragers zoomt met [In]dividu in op de mens in zijn (al dan niet) zelf gekozen omgeving en vraagt zich af wat er gebeurt als anonieme personages uit hun beschermende context worden gehaald. Wie zijn de hoofdpersonen in deze werken, wat verbindt hen en hoe verhouden ze zich tot ons als kijker? Door verschillende perspectieven en visuele invalshoeken te tonen, krijgen we een inkijkje in het leven van ‘de ander’ en ervaren hoe zij omgaan met hun rol als [In]dividu in het grotere geheel.

Teun Vonk is gefascineerd door groepen. In zijn werk verbeeldt hij de emoties van individuen onder de invloed van een vereniging. In Eendracht maakt macht zien we hoe mensen leunen op de samenhang van een groep en de invloed die dit heeft op hen als individu. Vonks camerawerk, standpunt en de opdrachten die hij zijn onderwerpen geeft, maken dat de controle van een groep tijdelijk in zijn handen ligt. Het resultaat is het magische moment waarop de groep als eenheid de individualiteit overstijgt. De macht van zijn camera is hierin allesbepalend om reacties uit te lokken en vast te leggen. Tegelijkertijd bevraagt Vonk als regisseur van het geheel zijn eigen onafhankelijkheid.

Teun Vonk is beeldend kunstenaar en werkt veel met film. Hij studeerde in 2012 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag, waarna zijn werk is geëxposeerd in verschillende groepstentoonstellingen. Begin 2013 werkte Vonk in Ghana aan het project Set up shop, waar hij met drie andere makers in het hart van de Afrikaanse (recycle) auto-industrie een eigen droomauto bouwden.

Wil je meer zien? Loop vooral binnen op de Weesperstraat 432, kijk de bewaking lief aan en geniet van het werk. Meer afbeeldingen op Facebook:
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.433339890085479.1073741825.1511...