SSBA Salon Beeldblog No. 1

Het begon zo’n 7 jaar geleden. Fotograaf Dennis Duijnhouwer raakte geïntrigeerd door nepplanten. Niet dat hij al die jaren actief op zoek is gegaan naar deze objecten, ze passeerden hem. In een portiek, in een club, in de taxi en ook regelmatig onderweg. Een behoorlijk onverwachte fascinatie die niet direct heel cool is. Toch besloot Dennis ze te gaan fotograferen. Geïnspireerd op de werkwijze van William Eggleston probeert Duijnhouwer, die enkel analoog schiet, van alles maar één foto te maken. Met groot oog voor detail weet hij de aandacht te vestigen op onderwerpen die normaal gesproken geen aandacht krijgen, misschien zelfs wel als lelijk worden beschouwd.

In dit geval dus de nepplant: ze ruiken niet lekker, trekken absurd veel stof aan, zijn gevuld met ijzerdraad en van alles heel veel net niet. Zijn fascinatie voor het onopgemerkte biedt ons als toeschouwer een nieuw perspectief, een groter bewustzijn voor de details om ons heen. Zo ook in Never Wither Shell #2. De compositie, het onderwerp, het kader en de felle kleuren – alles klopt. Opeens vind je niet alleen nepplanten tof, maar ook gebloemde plastic tafelzeiltjes, droptoffees, ob’s en zie je gewoon de bijbehorende fantastische toiletjuffrouw voor je. Een nieuwe fascinatie is geboren. Nu wil ik ook een nepplant!

Meer op de SSBA Salon website: http://ssba-salon.nl/#!/art/beelddragers-dennis-duijnhouwer

Ikebana City © Semâ Bekirovich & Lotte Geeven

Ikebana City © Semâ Bekirovich & Lotte Geeven