SSBA Salon Beeldblog No. 2

Untitled © Anouk Griffioen, 2012

Untitled © Anouk Griffioen, 2012

Thijs Zweers is goed in tekenen. Met een potlood. In het zwart. Kleur zul je in Zweers’ tekeningen niet vinden - voor hem is het een uitdaging het beste uit zwart te halen. Zwart doet precies wat hij wil, iets wat kleur nooit zou kunnen doen. Het resultaat is fascinerend en ook duister, al noemt hij het zelf liever ‘spannend’. Veel van zijn tekeningen zijn donker en intens, vol diepte en leven. In Michael’s Dream vertelt Zweers het verhaal van Michael Rockefeller: een jonge, buitensporig rijke held die de wereld wil redden. Een verhaal dat zo intrigerend is dat het Zweers deed afwijken van zijn gebruikelijke werkwijze om zonder context aan de slag te gaan met gevonden beeld.

Tijdens één van zijn vele zoektochten op Google Images naar inspiratie (zoekterm: jungle New Guinea), stuitte hij op de diepste jungle en het perfecte verhaal van een held die een mysterieuze dood sterft in Nieuw-Guinea in de jaren ‘60. Zwart, zwaar en ondoordringbaar laat Zweers de jungle Rockefeller verzwelgen. Als kijker voel je de verstikkende jungle stijgen - alsof je het zelf bent die ten onder gaat. Dat is wat Zweers kan doen met het zwart van zijn potlood. Zeker spannend!

Meer op de SSBA Salon website: http://ssba-salon.nl/#!/art/beelddragers-thijs-zweers