SSBA Salon Beeldblog No. 5

ELEMENTARY © Thomas van Linge, 2013

ELEMENTARY © Thomas van Linge, 2013

Thomas van Linge (KABK, 2011) verbeeldt in dit drieluik van postkaarten (ELEMENTARY, 2013) drie theorieën die ‘het bestaan’ benaderen. Het bestaan; zo groot en omvangrijk, zo complex en theoretisch, maar tegelijkertijd heel alledaags, want het is alles om ons heen. Het bestaan gaat over grote vragen die je jezelf vast wel eens hebt gesteld, maar waar je ook weer niet wakker van ligt. Het bestaan is van iedereen. Waarom is zoiets algemeens dan alleen te verklaren door middel van ingewikkelde formules en te duiden in onleesbare zinnen op Wikipedia? Van Linge zocht naar antwoorden en zijn oplossing is beeld. Een beeld dat zoveel meer zegt dan cijfers en woorden. Een beeld met mooie kleuren, vrolijke ballen en gestapelde kegels. Door de illustraties uit de literatuur te gebruiken voor zijn eigen beeld, plaats hij de ondoorgrondelijke theorie in het echte leven.

Het leven dat gedomineerd én begrijpelijk wordt door beeld. Het papier, de gouache, een kaart – juist de echtheid, het aardse en het handgemaakte benadrukt hij. Om het ongrijpbare grijpbaar te maken.

Van Linge onderzoekt in zijn werk veelal de relatie tussen existentiële vragen en alledaagse dingen. Op een directe en herkenbare manier slaat hij zo een brug tussen micro en macro. Met een schepje humor, een hint naar het concept en met oog voor esthetiek. Het medium verschilt. Soms doet hij dat met fotografie, maar zeefdrukken en installaties komen ook veel voor. Via een confrontatie tussen aardse elementen en culturele symbolen ontstaat een tweestrijd tussen herkenning en vervreemding. Maar bovenal regeert de kracht van het beeld.

Zie de gehele beeldblog op de site van SSBA Salon: 
http://ssba-salon.nl/#!/visual-art/beelddragers-thomas-van-linge