Beelddragers bij StadsSalon

   

   

Let's Dance © Sarah Carlier

Let's Dance © Sarah Carlier

O.M. © Teun Vonk, 2014

O.M. © Teun Vonk, 2014

Domestic Science © Annegien van Doorn, 2013

Domestic Science © Annegien van Doorn, 2013

Boulevard © Peter van der Es, 2011

Boulevard © Peter van der Es, 2011

Lidewij Kalfsterman (KABK, 2014)
Kijk, een mens! #2, #5, #6, #7, #10, #11, 3:11
In Kijk, een mens! observeert Lidewij mensen in de publieke ruimte. Ze kijkt hoe ze zich bewegen en met elkaar communiceren. Door haar ervaring in het werken met dieren leerde ze aandachtig te kijken naar lichaamstaal. Door Kijk, een mens! wil ze het publiek opnieuw naar elkaar leren kijken.

kijkeenmens.nl

Peter van der Es (Artez, 2010)
Boulevard, continuous loop
In Boulevard zien we een select gezelschap van iconische Hollywoodsterren roken in een bar. Naarmate de videoloop langer duurt verslechtert ons zicht op de acteurs en actrices door het opkomende rookgordijn. Peter van der Es gebruikt bewegend beeld van bekende filmklassiekers en zet deze als collage bij elkaar. Hij gebruikt de beelden als startpunt om de gefingeerde werkelijkheid nogmaals te manipuleren zodat deze opnieuw gedefinieerd kunnen worden.

petervanderes.nl

Op zaterdag 13 september openen ondernemer Baptist Brayé en journaliste Tracy Metz de StadsSalon aan de Herengracht 528a. De StadsSalon is een culturele ontmoetingsplaats waar wordt gedebatteerd, geëxposeerd en geïnspireerd. Baptist en Tracy vroegen ons om tijdens deze housewarming videowerk te cureren voor op het grote scherm in de salon.

Wij selecteerden videowerken van 8 verschillende talentvolle makers met als uitgangspunt: ‘viering van het leven’. We tonen de mens in zijn vele verschijningsvormen. Hoe zij zich sociaal gedragen, wat hen bijzonder en interessant maakt. We zien hen op bruiloften, in een fanfare band, in een familieportret, bij een feestje of in de bar. Ook volgen we hen in de publieke ruimte en zien we hoe hier commentaar op wordt gegeven door de maker.

Annegien van Doorn (St. Joost, 2004)
Domestic Science 2:53
Een opblaasbaar matras, een borstel een tube ketchup. Annegien van Doorn gebruikt in Domestic Science een ongebruikelijke combinatie van spullen. Voorwerpen die gezamenlijk een idee schetsen over onze cultuur maar veelal over het hoofd worden gezien. In Domestic Science pakken zij echter de hoofdrol.

annegienvandoorn.com

Aukje Schaafsma & Sophie Mantel (performance & regie, Toneelacademie Maastricht, nu)
Object No. 1 10:00
In Object No. 1 zien we vijf mensen die als handeling een opblaasdolfijn leeg laten lopen. Teder en destructief tegelijkertijd. Door de ongemakkelijke situatie zien we hoe de personages zich langzaam overgeven en zich van hun kwetsbare kant laten zien.

Inge Meijer (Artez, 2012)
Wassen, knippen, watergolven 07:13
In kapsalon Alma is het een komen en gaan van ouderen die gewassen, geknipt en gewatergolfd willen worden. In Wassen, knippen, watergolven is de camera letterlijk de spiegel waarin we de klanten van de kapperszaak kunnen volgen. Zo wordt de kijker meegesleurd in het verouderingsproces van de mens, de vergankelijkheid van het bestaan.

ingemeijer.nl

Sarah Carlier (KABK, 2004 / St. Joost 2006)
Four years, three deaths, sweaty armpits and a fetus

The Family Portrait 02:38
The Silent March 01:14
The Last Song 02:50
Let’s Dance 02:30

Sarah Carlier volgt in Four years, three deaths, sweaty armpits and a fetus een Roemeense familie die in een periode van vier jaar wordt geconfronteerd met de dood van ouder(s) en echtgenoot, nieuwe liefde, een huwelijk en de geboorte van een kind. Een intiem portret en een inzage in hoe wij als mensen omgaan met onvoorziene veranderingen.

sarahcarlier.nl

Teun Vonk (KABK, 2012)
Eendracht maakt macht 06:47
O.M. 05:08
Teun Vonk is gefascineerd door groepen. In zijn werk verbeeldt hij de emoties van individuen onder de invloed van vereniging. In Eendracht maakt macht  zien we hoe verschillende groepen mensen leunen op de samenhang van een groep en de invloed die dit op hen heeft als individu.

O.M. is een afkorting voor de wijk Oud-Mathenesse in Rotterdam. Hier wonen en repeteren alle fanfareleden die een hoofdrol spelen in dit videowerk. Teun koppelt de beweging van de marcherende bandleden los van het ritme van de groep. Door ze in de montage naast elkaar te plaatsen ontstaat er een bewegingsstudie in beeld.

teunvonk.nl