Father Futureback

Graphic Design, KABK, 2010

Wat hebben de Amerikaanse componist, zanger en gitarist Harry Nilsson (bekend van o.a. 'Everybody’s Talking') en de Amerikaanse acteur Curtis Armstrong (vooral bekend van zijn rol als Booger in de film 'Revenge of the Nerds') met elkaar gemeen? Het zou een Triviant vraag kunnen zijn waar velen over struikelen. De Vries niet.

 
 

Boris de Vries is illustrator, maar alleen deze titel zou hem tekort doen. Hij speelt namelijk in drie verschillende bandjes, hij werkt voor striptekenaar Joost Swarte, hij is dj bij Red Light Radio, hij ontwerpt tattoos en hij is conciërge bij een bordeel in Den Haag. Maar vooral tekent hij onder de naam Father Futureback. Zijn illustraties ontstaan tussen alle bezigheden door in zijn hoofd. Hij wordt constant gevoed met nieuwe ideeën en nieuwe indrukken. Uit deze impulsen filtert hij interessante elementen die vervolgens worden gecombineerd tot een logisch geheel.

Althans, logisch voor hem ja. Want eigenlijk is het een wanlogica. Een combinatie van factoren die normaal gesproken niet zo snel met elkaar in verband worden gebracht. Kijk mee naar 'Moonbeams And Wonderjoints'. Wat hebben de Amerikaanse componist, zanger en gitarist Harry Nilsson (bekend van o.a. 'Everybody’s Talking') en de Amerikaanse acteur Curtis Armstrong (vooral bekend van zijn rol als Booger in de film 'Revenge of the Nerds') met elkaar gemeen? Het zou een Triviant vraag kunnen zijn waar velen over struikelen. De Vries niet. Zo is hij er achter gekomen dat Armstrong een autoriteit is op het gebied van Harry Nilsson. Armstrong speelde een grote rol in de totstandkoming van enkele heruitgaven van Nilssons albums. 

Ziehier zijn fascinatie, het startpunt van een nieuwe tekening.

In 'Moonbeams And Wonderjoints' maakt Father Futureback verwijzingen naar Nilssons nummers. Te zien is bijvoorbeeld het beroemde (C)oral (Es)sex hotel uit ‘Revenge of the Nerds’ waar Nilsson een fles uit het raam gooit nadat hij ladderzat is geworden. Of de Griekse zuilen en een vaan met het logo van het Tri-Lambda broederschap waar Booger en de andere Nerds lid van zijn. We zien zowel het sterfbed van Mamma Cass (zangeres van 'the Mamas and the Papas'), als die van Keith Moon (o.a. drummer van 'The Who'). Beide zijn achtereenvolgend overleden aan een hartstilstand en een overdosis in hetzelfde bed op een geleend vakantieadres van Nilsson. Volgens de legende dan.

 De wervelwind aan elementen lijkt misschien in eerste instantie onsamenhangend. Maar wanneer je blijft kijken en mee gaat in de beeldtaal van Father Futureback, een speelse en heldere lijn die met veel humor is aangebracht, ontdek je steeds weer nieuwe dingen. Steeds weer nieuwe verbanden. Zo ontstaat langzaam dit beeldverhaal en wordt die wanlogica ineens best wel logisch.

 
Moonbeams And Wonderjoints © Father Futureback, 2013

Moonbeams And Wonderjoints © Father Futureback, 2013

Specificaties print

giclee print, 30x40cm
€75,-, editie van 30