Florian Braakman

Fotografie, KABK, 2013

In alles om zich heen ziet hij haar en een liefde die had kunnen zijn. Fotografie wordt hiermee poëzie.

 
 

Op 7 kilometer hoogte, ergens zwevend boven onze planeet, staart een klein jongetje uit het raam. Hij is deze morgen extra vroeg opgestaan om als eerste het vliegtuig te kunnen betreden. Zodra de gate open gaat bevecht de jongen zich een plekje met uitzicht. De motoren loeien, de piloot geeft gas en voor hij het weet raakt de grond steeds verder van hem vandaan. Een nieuw avontuur begint. Wat is de wereld toch prachtig van bovenaf.

Die niet zo kleine jongen bij dat raam is fotograaf Florian Braakman. Reizen doet iets bijzonders met hem. De niet alledaagse blik op de wereld geeft hem ruimte voor contemplatie. 'Cloud' was zo’n moment. De zon ging onder, de hemel kleurde roze en het resterende licht raakt net deze eenzame wolk aan. Waarom wordt Braakman zo weemoedig in een vliegtuig? En waarom herkennen we dit gevoel allemaal wel een beetje?

Volgens Braakman bestaat deze foto bij de gratie van verlangen, een soms kinderlijk en naïef verlangen naar avontuur en liefde. Iets wat een terugkerend fenomeen lijkt in zijn werk. In zijn afstudeerproject en fotoboek 'She Comes in Colors' druipt het verlangen van de pagina’s.

Dit is het verhaal: een jongen wordt verliefd op een meisje. Ze ontmoeten elkaar tijdens een warme zomerdag op het fotofestival in Arles. De volgende dagen zijn ze onafscheidelijk. Er volgt een kort romantisch rendez-vous in Amsterdam maar na haar vertrek naar Sao Paolo komt hij tot de conclusie dat de afstand tussen beiden de kans op liefde onmogelijk maakt.

In een prachtig foto essay neemt Braakman de kijker mee in zijn wereld van verlangen. In alles om zich heen ziet hij haar en een liefde die had kunnen zijn. Fotografie wordt hiermee poëzie. De lens een representatie van wat zijn oog opmerkt. Een park, de lucht, een Braziliaans restaurant en een vliegtuig. Dacht hij tijdens het maken van 'Cloud' misschien nog even aan haar of misschien toch aan nieuwe liefde die op hem staat te wachten?

 

 
Cloud, 2014 © Florian Braakman, 2014

Cloud, 2014 © Florian Braakman, 2014

Specificaties print

inkjet print satijn, 60x42 cm
€75,-, editie van 30