Anna van Lingen

Grafisch Ontwerpen, Gerrit Rietveld Academie, 2013

Zie het alsjeblieft niet als protest, zie het eerder als een souvenir, een aandenken. Een herinnering aan de mooie verhalen, de prachtige gebouwen en die bijzondere plek achter de bomen. Als een moderne ansicht zodat ons geheugen niet gewist wordt.

 
 

Regelmatig bezoekt vormgeefster Anna van Lingen een bevriend stel dat is verhuisd naar Almere. Haar vriend rijdt, zij tuurt uit het raam en laat haar gedachten dwalen. Telkens nemen zij dezelfde route over de A1 bij Muiden. Daar staan, pal naast de snelweg, midden in de polder, een handjevol authentieke 19e_eeuwse boerderijen verscholen achter een rijtje bomen. In eerste instantie vallen de boerenvilla’s Van Lingen niet zo op, totdat er steeds meer achter de haag vandaan komen en ze beter zicht krijgt op de gemeenschap. Haar oog valt op een prachtig oud-Hollands exemplaar dat leeg staat. Het raam is met een steen ingegooid, een wit gordijn wappert naar buiten.

De plek wordt een obsessie voor Van Lingen. Telkens als ze er langs komt, bedenkt ze dat ze de boerderijen wilt vastleggen nu het nog kan. Die keer daarop ziet ze dat alle boerderijen leeg staan en in verval zijn geraakt. Een paar maanden later passeert ze de polder weer en weet ze dat het te laat is. Een oude boerenschuur en delen van funderingen zijn de laatste overblijfselen. De A1 wordt verbreed en gedeeltelijk verlegd over het stuk polder waar de boerderijen stonden. De woonarken met namen als Betlem, Buffelhoeve, Land voor Zand en de Stolpen werden generaties lang bewoond door boerenfamilies uit de omgeving van Muiden en Muiderberg. Straks loopt er een snelweg en rijden er duizenden auto’s over die herinneringen heen.

Van Lingen is gefascineerd door het geheugen. Waar andere mensen herinneringen ophalen aan de hand van geur of muziek, doet van Lingen dit aan de hand van huizen en plekken. Geraakt is ze door het moment van verandering, door de manier waarop bouwwerken het bestaan van een plek bepalen en hoe het geheugen van die plek net zo makkelijk weer gewist kan worden. Juist om die reden besluit ze de polder langs de A1 opnieuw vorm te geven. Ze zoekt op het internet naar blogs van amateurfotografen uit de omgeving van Muiden en treft daar de talloze boerenvilla’s in beeld aan. Ze bewerkt de mooiste boerderijen, voegt een zwart-wit korrel toe en geeft de villa’s een silhouet.

‘In memoriam’ laat zien hoe van Lingen deze recreaties opnieuw gerangschikt heeft op de door haarzelf gefotografeerde polder. Door de silhouetten ontstaat er een gelaagdheid, de korrel geeft een gevoel van verleden. Zie het alsjeblieft niet als protest, zie het eerder als een souvenir, een aandenken. Een herinnering aan de mooie verhalen, de prachtige gebouwen en die bijzondere plek achter de bomen. Als een moderne ansicht zodat ons geheugen niet gewist wordt.

 

 
In memoriam © Anna van Lingen, 2014

In memoriam © Anna van Lingen, 2014

Specificaties print

inkjet print mat, 30x40 cm
€75,-, editie van 30