Olya Oleinic

Fotografie, KABK, 2014

Uit pure wanhoop begon Olya te googlen: “hoe word ik een kunstenaar?”, “hoe verzin ik een goed idee?”.

 
 

Hoe kom ik tot een goed idee? De hamvraag die fotograaf Olya Oleinic (KABK, Fotografie, 2014) zichzelf stelde drie maanden voor haar afstudeer deadline. Zoekend naar dat ene briljante idee om mee af te studeren; om haar laatste momenten als student optimaal te benutten. Hoe maak ik iets wat nog niet is gedaan? Hoe voorkom ik dat er nog meer bestaand en irrelevant materiaal wordt toegevoegd aan een wereld waar iedereen al zwaar overprikkeld is door allerlei visuele indrukken? Het leek een onmogelijke taak. Uit pure wanhoop begon Olya te googlen: “hoe word ik een kunstenaar?”, “hoe verzin ik een goed idee?”. Niet dat ze antwoord kreeg op haar vragen, haar computer kotste alleen maar een bergen onzin en oneindig veel nutteloze pagina’s uit. Toch bleek de Google zoektocht wel de start te zijn van dat ene idee...

De kennis van onze wereld is een muisklik van je verwijderd. Geïntrigeerd struint Olya langs ontelbare websites vol informatie over alles en niets. Een dag lang heerlijk dwalen door het enorme doolhof dat internet heet. Het resultaat? Een lijst met de 500 meest populaire vraagstukken op internet, uiteindelijk teruggebracht tot haar persoonlijke top 40 die ze kiest om de bijbehorende plaatjes. De mooiste of raarste komen er in. “Hoe verlies ik gewicht?” “Hoe verzorg ik orchideeën?” “Hoe lees ik een handpalm?” Allemaal beginnen ze met ‘hoe’ maar verder hebben ze op geen enkele manier verband met elkaar - behalve het aantal mensen op zoek naar hét antwoord. Olya pakt haar 40 lievelingsvragen en maakt er 3D foto’s van die ze digitaal overschilderd. 

Met hun felle contrasterende kleuren en verlopen lijnen zijn de communicerende poezen, fitte bikini bodies en zelfgemaakte ijsjes heerlijke plaatjes. Voor Olya is haar ingreep met de bijna kinderlijke vormgeving een verwijzing naar het uitgangspunt van haar project. Olya print de top 40 op honderden postkaarten. Achterop staat de oplossing van de zoekterm. Ze vormen de basis van haar gids, de ‘Universal Guide to Everything’. Wat wil je als overprikkeld mens nog meer?

Wat mag er niet ontbreken in de universele gids tot Alles?! De grote levensvraag die iedereen zichzelf weleens heeft gesteld: “Hoe los ik een Rubik’s Cube op?” Het is Olya’s favoriet. Vooral omdat het haar project als geen ander representeert. Waarom? Omdat de 43 biljoen foute en 1 goede uitkomst helemaal niet samen te vatten zijn op de achterkant van een postkaart. De zogenaamd verklarende artikelen op internet zijn gecompliceerd en onbegrijpelijk. De ondersteunende schema’s maken de zoektocht alleen maar erger. Olya delete ze als eerste. Daarna schrapt ze alles wat volgens haar geen nut dient. Wat er overblijft? Een artikel van een paar zinnen die je echt niet dichter bij een oplossing brengen. Sorry. Ze voelt zich de slechtste teksteditor ooit. Maar tegelijkertijd biedt het haar inzicht: ze is weer terug bij af. Zoeken naar de oplossing van een Rubik’s Cube is net zo nutteloos, willekeurig en onbevredigend als haar initiële zoektocht naar dat ene briljante idee. Olya’s resultaat? Een award voor het beste afstudeerproject van de fotografieafdeling van het KABK. Niet slecht voor voor een Google zoektocht.

 
How to solve a Rubik’s Cube © Olya Oleinic, 2014

How to solve a Rubik’s Cube © Olya Oleinic, 2014

Specificaties print

High gloss print, 21x27 cm
€75,-, editie van 30