Kazuma Eekman

Fine Arts, Willem de Kooning, 2014

Maar Kazuma gaat verder. Hij vindt dat hij als persoon is gevormd door film en televisie: door het medium weet hij alles over het leven. Van de serie ‘Friends’ leerde hij hoe je om moet gaan met je vrienden, hoe dates werken en hoe het is om in New York te wonen.

 
 

“Er zijn twee manieren om door het leven te gaan: de weg van Nature en de weg van Grace. Jij moet kiezen welk pad je bewandelt. Nature wil alleen zichzelf plezieren en krijgt anderen zover dit ook te doen. Het wil zijn eigen zin en vindt redenen om ongelukkig te zijn wanneer de rest van de wereld om hem heen schittert. Grace probeert zichzelf niet te plezieren. Ze accepteert dat het wordt gekleineerd, vergeten en geminacht. Ze accepteert beledigingen en verwondingen. De enige manier om gelukkig te zijn is van alles te houden. Elk blad. Elke lichtstraal. En niemand die het pad van Grace kiest, zal ooit tot een slecht einde komen.”

Dit is Grace. Elegant, zacht en mysterieus keert ze ons de rug toe. Herken je haar? Herken je de quote? Ze is namelijk niet alleen een creatie van illustrator Kazuma Eekman (Willem de Kooning, Fine Arts, 2014), je zou haar ook kunnen kennen uit de film ‘The Tree of Life’ (Terrence Malick, 2011), gespeeld door actrice Jessica Chastain. Een film die gaat over het leven, specifiek over de twee verschillende wegen die je als mens kunt bewandelen. Kazuma zou graag het pad van Grace volgen. Het zou mooi zijn als de wereld zo in elkaar zou zitten: je kiest een weg, houdt van iedereen en hebt vervolgens de garantie van een happy ending. Het uitgangspunt spreekt Kazuma aan, maar tegelijkertijd ervaart hij het niet altijd zo. Grace keert ons de rug toe.

Grace is onderdeel van Kazuma’s afstudeerserie ‘I was raised by television’. Het viel Eekman op dat gesprekken met zijn vrienden de laatste tijd alleen nog maar gaan over de laatste aflevering van ‘Game of Thrones’ of ‘Mad Men’. Niets nieuws eigenlijk. Generaties groeien collectief op met eigen films en tv-series. Ze zijn een groot deel van het dagelijks leven en worden onderdeel van ons en onze realiteit. Wie is er niet bekend met het Carlton-dansje uit de ‘Fresh Prince of Bell Air’, de handbeweging uit de serie ‘Friends’ of de schreeuw van Fred Flinestone om zijn vrouw WILMA!?

Maar Kazuma gaat verder. Hij vindt dat hij als persoon is gevormd door film en televisie: door het medium weet hij alles over het leven. Van de serie ‘Friends’ leerde hij hoe je om moet gaan met je vrienden, hoe dates werken en hoe het is om in New York te wonen. ‘Everybody loves Raymond’ was een les in het zijn van een vader(figuur). Films en series geven misschien een absurde karikatuur van hoe het er in het ‘echt’ aan toe gaat, maar Kazuma vraagt zich af in hoeverre deze parodie misschien wel echt wordt? In ‘I was raised by television’ gebruikt Kazuma daarom scenes uit films alsof ze echt gebeurd zijn: een collage van de levenslessen die hij leerde van de tv met in de hoofdrol thema’s als liefde, vriendschap, familie en geld. Zo ook Grace, al is zij geen makkelijke lerares. Haar lessen zijn helder, maar verwarrend tegelijk. Maar haar boodschap is duidelijk en de uitkomst - gelukkig zijn - de beste uitkomst van iedere film, iedere serie en elk leven.

 
Grace © Kazuma Eekman, 2014

Grace © Kazuma Eekman, 2014

Specificaties print

Giclée print, white etching 270gr, 21x29 cm
€75,-, editie van 30