LONNEKE VAN DER PALEN

Fotografie, KABK, 2011

Lonneke nodigt je uit om binnen te stappen in die magische wereld van de fotografie.

 
 

Het begon met een opdracht van een bekend internationaal design magazine: maak de nieuwste cover met het thema: hospitality. Verder geen regels. De eerste associatie die Lonneke van der Palen (Fotografie, KABK 2011) had was een deur, half geopend. Een letterlijke vertaling; een krachtig beeld, helder voor de kijker. Veelal zijn de onderwerpen waar Lonneke zich in vastbijt cliche’s, de eindresultaten zijn dat allerminst.

Zo ook bij Open Deur. De deur is een directe uitwerking van het beeld in Lonneke’s hoofd. Een vertaling van een schets naar een 3D installatie weer terugvertaald naar een 2D foto. Wat zien we op deze foto, hoe heeft ze dit in godsnaam gemaakt? Waar te beginnen. Eigenlijk is het heel simpel, wat je ziet is wat het is. Men neme: een zwart donker frame voor het kader, twee meter visdraad voor het opwekken van de illusie, een meter roze draad voor de belijning en gekleurd papier om het gevoel van diepte te creëren. Dat, plus veel liefde, tijd en frustratie. Als alles klopt, komt de tekening uit haar hoofd tot leven voor je.

Dat is het mooie van fotografie, het heeft iets magisch. Een verzameling levenloze objecten komt tot leven door de juiste omstandigheden, de juiste hoek, de juiste afstand en het klikken op de knop.
 

www.lonnekevanderpalen.com

Het gaat meer om het proces. Daarom laat Lonneke de ruwe randjes van het frame met de rafelige knoopjes van het draad in beeld. Alleen het affe en perfecte laten zien is ook niet alles. De hand die nog net in de hoek zichtbaar is, is een referentie naar dit prachtige proces van ‘trial and error’. Zelf noemt Lonneke zich meer een setbouwer dan fotograaf, want dat doet ze het liefst. In haar woonkamer, uren achter elkaar tot ze dat ene perfecte beeld geconstrueerd heeft. Een heerlijk proces wat resulteert in een beeld dat knalt in kleur, contrast en vorm. 

Open Deur is een opening naar meer, een uitnodigend universeel gebaar van gastvrijheid. Kom verder, als je durft. Waar gaat de deur naar toe, waar word je zo vriendelijk onthaald? Lonneke nodigt je uit om binnen te stappen in die magische wereld van de fotografie. Een plek die zij zorgvuldig voor je bouwt en aanpast tot hij absoluut en totaal perfect is. Die cover, dat is hem nooit geworden, maar de deur is gelukkig wel gemaakt. Een mooi begin van wat er nog komen gaat. Nu is het eerst aan jou om te gissen naar het verhaal achter het beeld. Kort of lang, diepgaand of oppervlakkig, mooi of gewoontjes: het is jouw feestje. Lang leve de fotograaf, lang leve de setbouwer, lang leve de illusionist Lonneke.

 

 

 

 

 
Open Deur (c) Lonneke van der Palen, 2014
 

Open Deur © Lonneke van der Palen, 2015


Print specificaties
Inkjet print satijn, 30 x 40 cm
€75,-, editie van 30