Fedor Velyaminov

Graphic Design, KABK, 2015

Fedor gelooft dat objectiviteit in kunst bestaat.

 
 

Schoonheid is subjectief en over smaak valt niet te twisten. Toch gelooft Fedor Velyaminov (Graphic Design, KABK 2015) dat objectiviteit in kunst bestaat. Hij gelooft in bepaalde vaststaande elementen en ontwerpprincipes die samen zorgen voor een esthetisch beeld dat aantrekkelijk is voor ieders oog.

Fedor ontwerpt mode en meubels. Fedor is grafisch vormgever en muzikant. Liever noemt hij zichzelf een allround ontwerper. In welke vorm hij zijn creativiteit ook uit, in zijn werk zoekt hij altijd naar het perfecte eindbeeld. Hij gebruikt hiervoor het aloude, niet onomstreden, universele principe van de gulden snede. Een formule die - buiten de wiskunde om toegepast - een intrinsieke schoonheid zou bevatten. Een schoonheid die alleen te bereiken is door de juiste maten toe te passen in de juiste compositie. Precies deze verhoudingen zoekt Fedor op in zijn werk en giet ze in een hypermoderne jas.

Details and judgments is een voorbeeld hiervan. Het is een visualisatie van zijn nieuwe deep house album dat op 2 maart is gereleased in zijn thuisland Rusland. Het was boven alles een opdracht aan zichzelf. Hoe de sfeer van dit album om te zetten in het perfecte plaatje. Elk nummer kreeg zijn eigen beeld. Details and judgments is het beeld dat alles vangt, de sfeer van het album het beste representeert. Een albumcover dat geen albumcover werd.

 

www.behance.net/FVel

De objecten lijken in eerste instantie bij elkaar geraapt en ‘at random’ in een fictieve ruime geplaatst. Niets is minder waar. Het beeld gaat over beweging, contrast, textuur en compositie. Het vangen van precies de juiste sfeer. Ieder element heeft een eigen functie en plaats in deze absurdistische ruimte. Het zachte van de oranje bal versus het grillige van het stuk goud. Het duistere van de donkerblauwe wand versus het oplichten van de tl-buizen. Het plastische van de glanzende ondergrond versus het natuurlijke van de houten stok. Hoe langer je kijkt hoe meer het besef groeit dat alles zorgvuldig is gekozen. Net als in zijn album zijn sommige elementen lichtvoetig en andere elementen donker en scherp.

Dat maakt dat Details and judgments meer is dan een visualisatie van Fedors muziek alleen. Het representeert ook de manier waarop Fedor naar beeld kijkt. Eager naar meer, geïnspireerd door alle kunsten en haar rijke geschiedenis. De naam van het album is niet voor niets ‘Roots’. Hij refereert in zijn werk aan de beeldmakers die hem voor gingen en werkten volgens dezelfde principes. Kijk hoe Rembrandt omging met licht. Kijk hoe Dali zorgvuldig zijn surrealistische composities vormgaf. Kijk dan nu nog een keer naar dit beeld van Fedor. Zie jij de overeenkomsten? We kunnen objectief zeggen dat hij de ontwerpprincipes fantastisch heeft toegepast.

Luister hier naar een teaser van het album Roots.

 
Details and judgments (c) Fedor Velyaminov, 2015
 

Details and judgments © Fedor Velyaminov, 2015
 

Print Specificaties
Inkjet print high gloss, 30 x 30 cm
€75,-, editie van 30