Merel witteman

Man and Leisure, Design Academy, 2014

Kun je waarde toevoegen aan iets dat al volmaakt is door het kapot te maken?

 
 

Er was eens een wonderhaan genaamd Mike. Mike werd geboren in 1945 in het plaatsje Fruita, Colorado. Mike was een Wyandotte-haan, zo’n hele mooie grote witte. Zijn baasje Lloyd Olsen hield erg van zijn kippen maar nog meer van zijn vrouw. Toen zijn schoon-moeder op bezoek kwam werd hij door zijn vrouw het kippenhok in gestuurd. “Zoek jij maar een lekker kippetje uit voor vanavond”.

Lloyd koos Mike, toen vijf-en-een-halve maand oud. Met liefde legde hij Mike op het houten hakblok. “Sorry Mike”. En met een grote zwaai hakte hij zijn hoofd er af. Terwijl zijn hoofd werd opgegeten door de kat, bleef Mike nog even rondlopen over het erf. Dit duurde een kwartier, een uur, een halve dag. Toen Mike echter ‘s avonds nog steeds over het erf wandelde zag Lloyd dit als een teken van God en besloot om geen avondeten van hem te maken. Sterker nog, hij ging hem verzorgen. Lloyd voerde Mike water, melk en graan direct via de slokdarm. Al snel hoorden mensen van deze wonderlijke kip. Samen gingen ze op tournee door de Verenigde Staten en verdienden bakken met geld. Boeren uit de omgeving werden jaloers op het financiële succes van boer Lloyd en begonnen hun eigen kippen te slachten in de hoop dat deze ook zonder hoofd door zouden leven. Maar tevergeefs. Mike overleed 18 maanden na zijn onthoofding door te stikken in zijn eigen slijm.


merelwitteman.nl

Zie hier het werk Kip met/zonder kop: een broertje of zusje van Mike, speciaal voor jullie gekozen uit een kippencatalogus door Merel Witteman (Man & Leisure, Design Academy 2014). Een bijzonder verhaal met een humoristische uitwerking. Het is kenmerkend voor haar werk. Merel weet als geen ander iets wat bizar en een beetje vies is, om te toveren naar een esthetische ervaring. Merel zoekt net zolang totdat ze het perfecte verhaal heeft gevonden. Research vóór gevoel. Door het systematisch te onderzoeken, te testen, nog een keer te onderzoeken en te testen komen de beelden van Witteman tot stand. Als ware het een mathe-matische som die ze langzaam oplost door de juiste combinaties te maken. Ze besloot voor Kip met/zonder kop juist geen kopie te maken van Mike maar eerder jou de kans te geven om net zoals Lloyd rijk te worden van een kip zonder kop. Hoe voeg je waarde toe aan een werk door iets dat volmaakt is, kapot te maken? 


Een interessant gegeven. Juist door het om te draaien, een twist toe te voegen valt haar werk op. Als ont-werper ziet ze het als haar taak om mensen te vermaken, te verbazen en aan te spreken. Juist met een beetje humor wordt duidelijk wat ze bedoelt. De boodschap komt over. Merel Witteman is duidelijk geen kip zonder kop.

 
                                                                           
 

Kip met/zonder kop  © Merel Witteman, 2015


Print Specificaties
Riso print, 29,7 x 42 cm
€75,- , editie van 30