Hester den boer

BA Religiestudies ‘07, MA Holocaust/genocidestudies ‘10 & BA Russische Taal en Cultuur 2012

Tijdens haar reizen logeert Hester meestal bij mensen thuis waardoor ze
het Russische leven
van heel dichtbij kan laten zien in haar verhalen en foto’s.

 
 

Hester den Boer (MA Holocaust/Genocidestudies 2009 & BA Religiestudies UvA 2012) is journalist, fotograaf, reiziger en avonturier. Een combinatie die ze tot in perfectie beheerst en haar onderscheidt van de massa. Zelf is ze er nonchalant over. Wat Hester doet is begerenswaardig maar absoluut niet voor iedereen. Zo is ze net terug van drie maanden Rusland, specifieker Siberië. Zonder plan, of vooraf vastgelegd vertrok ze op de bonnefooi. Al had ze wel een stok achter de deur: het door haar zelf opgerichte platform: ‘Moeder Rusland, Kleine verhalen uit een grootmacht’. Op deze website publiceert en deelt ze haar verhalen en foto’s over ‘de gewone Rus’. Dus niet over het Rusland waarover je al zoveel leest in de krant of over hoort op het journaal.

Tijdens haar reizen logeert Hester meestal bij mensen thuis waardoor ze het Russische leven van  dichtbij kan laten zien. Hester spreekt de taal en gaat er met een open vizier in. Mensen willen haar helpen, met haar praten, samen met haar reizen naar afgelegen plekken, haar hun verhaal vertellen en uiteindelijk ook poseren voor haar camera. Ze bouwt op een natuurlijke manier een vertrouwensband op en neemt vanzelf aarzelingen en bezwaren weg. Voor Hester is het allemaal normaal. Reizen en fotograferen deed ze altijd al op deze manier. Zo kwam ze ook achter het verhaal van deze foto.

We zien een portret van Kolpashevo, een stadje vlakbij Tomsk aan de rivier de Ob. 

hesterdenboer.nl
moederrusland.nl

Het is begin mei, nog vroeg in de morgen. De ochtendzon doet zijn best om door de rij berkenbomen te komen maar is niet sterk genoeg om het laatste restje sneeuw te doen verdwijnen. De uitgestrekte huizen zijn van hout, in de verte rijdt de stadsbus. Het dorp ligt er vredig bij, het verhaal achter de foto is anders. Hester is onderweg naar de herdenkingsplek voor het massagraf aan de rivier.

Tijdens de viering van een lokale feestdag in 1979 vlakbij de rivier komen, vanuit het niets, tientallen lichamen bovendrijven. Een massagraf uit het hoogtepunt van Stalins regime (uit de jaren dertig) wordt zichtbaar door het eroderen van de rivier. Met het verschijnen van de lijken van familieleden van de dorpelingen, komt veel meer naar boven. Verdriet waar nooit over gepraat is. Het bestaan van broers, zwagers en echtgenoten waar al tientallen jaren over werd gezwegen en daarbij opnieuw de angst om te praten over deze zwarte bladzijde in de geschiedenis van Kolpashevo.

Dit werpt een heel ander licht op Kolpashevo 5. Ondanks de enorme gastvrijheid en de hartelijkheid van de mensen in het dorp voel je de erfenis van het verleden. Ondanks de afstand tot het Kremlin is de allesbepalende politieke situatie nooit ver weg in Rusland. Ook niet in het ogenschijnlijk vredige Kolpashevo. Ook dat is Moeder Rusland.

 
                                                                           
 

Kolpashevo 5 © Hester den Boer, 2015 

Print Specificaties
Inkjet print satijn, 25 x 38 cm
€75,-, editie van 30