Roel van Eekelen

Illustratie, Willem de Kooning, 2015

Het is kenmerkend voor zijn stijl. Een idee terugbrengen tot de essentie,
de juiste vorm vinden en er een luchtige draai aan geven.

 
 

Roel van Eekelen (Illustratie, Willem de Kooning 2015) is illustrator. Hij is grafisch vormgever en maakt houten sculpturen. Roel is kunstenaar. Al noemt hij zichzelf liever niet zo, bang dat zijn ‘luchtige’ werk niet opweegt tegen de zwaarte die de term met zich meedraagt. Neem bijvoorbeeld zijn afstudeerwerk ‘Cafetaria het Goede Leven’, waarin hij in een museale omgeving een zelf vormgegeven snackbar nabouwt. Het is ken-merkend voor zijn stijl. Een idee terugbrengen tot de essentie, de juiste vorm vinden en er een luchtige draai aan geven.

Een tijdje terug bezocht Roel de tentoonstelling ‘De oase van Matisse’ in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Een overzichtstentoonstelling van het werk van Henri Matisse (1869-1954). In de museumwinkel valt zijn oog op een prachtige ansichtkaart van Matisse: ‘Liseuse sur fond noir / Lezende vrouw voor een zwarte achtergrond’. Op de ansicht zien we een peinzende vrouw aan tafel. Achter haar hangt een spiegel, voor haar neus een leeg wit vel. Roel besluit het te kopen.

Thuis begint hij te fantaseren. Dit moet de vrouw van Matisse geweest zijn. Ook zij wilt werk maken, creëren en illustreren. Overweldigd door de productiviteit van haar man en de kracht van zijn werk, implodeert ze echter. Het grote witte vel schreeuwt om haar aandacht maar er komt niets. 
 

roelvaneekelen.com

Roel gebruikt de grafische vormen en kleuren van de ansichtkaart als uitgangspunt voor een nieuw beeld en creëert zijn eigen lijnen en kleurvlakken. Roel schuift, illustreert en arrangeert. Er ontstaat een nieuw patroon. Hij leunt achterover, kijkt nog een keer goed. Hij is er niet blij mee.

Net zoals de vrouw van Matisse zit Roel teveel in zijn hoofd. De uitwerking van zijn idee is te bedacht. In tegenstelling tot zijn commerciële opdrachten, werkt het in zijn vrije werk juist beter als hij zijn gedachten uitsluit en zijn gevoel volgt. Hij besluit opnieuw te beginnen. Nu zonder vooraf bedacht concept. Hij pakt een aantal vellen papier: donkergroen, zwart, oud-roze en wit. Hij pakt een schaar en een potje Oost-Indische inkt. Roel bewerkt het roze papier met spetters inkt zodat er een patroon ontstaat. Hij begint intuïtief te knippen en als vanzelf ontstaan er geometrische vormen. Rommelige cirkels, golvende rechthoeken en smalle balken. Roel schuift de knipsels over elkaar, nu ontstaat er iets waar hij wel blij mee is. Een prachtige abstracte compositie waarbij vormen en kleuren elkaar aanvullen. Simpel in zijn eenvoud, krachtig in uitstraling. Eigenlijk net zoals Matisse zocht Roel met Untitled Composition ook naar een zo volmaakt mogelijke overeenstemming tussen kleur en vorm.

Roel mag zichzelf dan geen kunstenaar willen noemen, wij mogen dat best.

 

 
                                                                           
 

Untitled Composition © Roel van Eekelen, 2015 


Print Specificaties
Giclee print, 14,8 x 21 cm
€75,-, editie van 30