Jip piet

Fine Arts, KABK, 2015

Om structuur aan te brengen in de chaos aan informatie, tekent Jip flarden van teksten
en beginnetjes van schetsen chronologisch op een tijdlijn in zijn notitieboekje.

 
 

Als je naar het werk van Jip Piet (Fine Arts, KABK 2015) kijkt, is het alsof je in een droom bent beland - of in een nachtmerrie - het is maar hoe je het bekijkt. Voor zijn afstudeerwerk ‘Some of the Good Old Violence’ moet je als bezoeker afdalen naar de krochten van de academie. In deze bedompte kelder geeft Jip ons een inkijkje in zijn hersenpan: een gewelddadige en manische mix van tientallen vleermuizen en monsters doorklieft met bloederige speren en creepy smiley’s. Overal waar je kijkt zijn de muren behangen met ge-tekende patronen die je in hypnose brengen. 

Dit is Jips visie op de wereld. Een wereld waarin we met zijn allen op zoek zijn naar vrijheid in de ruimste zin van het woord. Niet alleen een wereld zonder oorlog, maar ook een wereld waarin ieder voor zich bepaalt wat hij of zij doet, zonder de wetten, systemen en structuren die de samenleving ons oplegt. Een wereld met alle ruimte voor de zoektocht naar persoonlijke ontwikkeling en in-dividuele vrijheid. #Kandat? Goeie vraag. Jip zoek het uit voor ons. 

En hij is er druk mee. Zijn voelsprieten staan aan. Hij kijkt op YouTube video’s over IS en zoekt docu-mentaires op over machtsverhoudingen en de werking van propaganda. Hij vraagt zich af hoeveel informatie er eigenlijk voor ons gewone mensen wordt achter-gehouden. 

jippiet.com

Om structuur aan te brengen in de chaos aan informatie, tekent Jip flarden van teksten en beginnetjes van schetsen chronologisch op een tijdlijn in zijn notitieboekje. Uit deze research kiest hij onderdelen die hij verder uitwerkt tot op zichzelf staande illustraties. Zo ook deze X10: High Performance and Availability

Dertien sterren banen zich kriskras een weg over het papier. De kleuren zijn vrolijk en lief maar schijn bedriegt. Waar er zes sterren rijzen, vallen er zeven. High Performance and Availability gaat over de voorwaarden waar men aan moet voldoen om succes te hebben. Zoals bijvoorbeeld de regels die gelden voor het afstuderen aan een kunstacademie, waarbij studenten elkaar beconcurreren voor een plek in een van de ‘best of’ lijstjes. Tegelijk gaat High Performance and Availability over die andere sterren: de Michaels, Madonna’s en Kardashians van onze wereld. Over de mythe die gecreëerd wordt rondom hun status en de verheerlijking hiervan. 

Het allerliefste blijft Jip weg bij de hype. De focus op zijn werk, zonder alle poespas eromheen. Dat is niet hoe het systeem werkt en juist daarom gaat hij er tegen in. Met succes: zijn afstudeerwerk verstoppen in de kelder van de academie heeft hem ook geen windeieren gelegd.

 
                                                                           
 

High Performance & Availability © Jip Piet, 2015 

 

Print Specificaties
Giclee print, 29,7 x 42 cm
€75,-, editie van 30