Digitale televisie of een analoog nemen? Tips!

Digitale televisie of een analoog nemen Tips!

Heb je een analoge tv en kan je niet wachten om het digitale tijdperk in te stappen? Digitale TV’s hebben grote voordelen vergelijken met de verouderde analoge apparaten. Je hebt bijvoorbeeld een betere beeldkwaliteit, en je kunt een prachtig nieuw apparaat met hoge resolutie en hoge beeldkwaliteit aanschaffen. En de aanbieders van digitale tv bieden een enorme zenderkeuze, waarbij je kunt kiezen voor een zenderaanbod dat precies aansluit op jouw interesses. Je kunt ook de laatste films en series bestellen, oudere series gratis terugkijken, en tv-programma’s opnemen en later terugkijken.

Er zijn dus heel veel goede redenen om over te stappen naar een digitale tv. Je gebruikt digitale tv echter op een andere manier dan analoge televisie. Lees hier waar je rekening mee moet houden, en je kunt een pakket aanbieden dat precies is afgestemd op jouw persoonlijke situatie.

Modem en decoder

Een leverancier van digitale televisie geeft je een decoder in bruikleen. Dit is een apparaatje waarmee je de digitale TV-gegevens kunt ontvangen. De decoder sluit je aan tussen je modem (dat je ook krijgt) en je tv. Afhankelijk van je type televisie kan je verschillende kabels nodig hebben om het signaal te ontvangen. Bij de allernieuwste types digitale tv is trouwens geen decoder meer nodig: met een CAM-module en een smartcard kunnen die het signaal zelf ontvangen.

Hoe sluit je je tv aan op je decoder

Er zijn verschillende manieren om je tv aan te sluiten op je decoder en zo de digitale zenders te ontvangen. De beste optie is een HDMI-kabel. Deze levert de beste beeldkwaliteit en zorgt dat er geen informatie van de decorder verloren gaat. Alleen hebben niet alle televisies een HDMI-poort. Een scart-kabel is dan een alternatief. Bekijk van tevoren bij je beoogde leverancier of je decoder ook een scart-aansluiting heeft. De kwaliteit van het beeld is dan ietsje lager.

Hoe sluit je je decoder aan op internet

Je nieuwe digitale televisieverbinding komt ergens je huis binnen. Waar dat is hangt af van het soort bekabeling dat je hebt.

  • DSL is een internetverbinding die via de meterkast binnenkomt, en gekoppeld is aan een wijkcentrale. De snelheid van je verbinding hangt hierbij af van de afstand van je meterkast tot de centrale.
  • TV via de kabel werkt met een verbinding via een wandcontactdoos je huis binnenkomt. Hierbij wordt meestal een modem aangesloten op de wandcontactdoos. Kabeltelevisie is van goede kwaliteit en wordt vaak aangeboden in combinatie met internetverbinding en een vaste telefoonlijn.
  • Glasvezel is de technologie van de toekomst. Met glasvezel haal je extreem snelle snelheden voor internet, en ook een TV verbinding kan via glasvezel worden doorgegeven. Hiermee kan je net als bij kabel beelden van hoge kwaliteit ontvangen. Het nadeel is dat glasvezelverbinding nog niet overal in Nederland beschikbaar zijn.
  • Satelliet – dit zijn onbekabelde verbindingen die via een schotelantenne je huis binnenkomen. Met een schotelantenne kan je zenders uit de hele wereld ontvangen.

Kies je voor een tv-pakket of een all in one pakket?

Je kunt een digitale televisieverbinding combineren met een all in one pakket. Het voordeel daarvan is dat je meestal ook sneller internet krijgt en een verbinding voor je vaste telefoon. De prijs van all in one pakketten is laag, omdat de informatie via dezelfde kabels verzonden wordt. Er zijn grote aanbieders in Nederland, waarvan Ziggo en KPN de bekendste zijn. Zij bieden verschillende pakketten aan, waarbij je zelf de gewenste snelheid van je internet en tv het aantal zenders op je digitale televisie kunt selecteren. De basispakketten geven je al flink wat tv-zenders en een uitstekende kwaliteit verbinding. Maar voor een tientje meer per maand kun je op nog veel meer tv-zenders een abonnement nemen. Je kunt ook kiezen voor een uitbreiding van je zenderpakket met bijvoorbeeld sport tv of een pakket met buitenlandse zenders. Ga zeker eens op de sites van deze aanbieders kijken en vergelijk de inhoud van de verschillende pakketten.